Harminc éve temették újra Horthy Miklóst

Megosztás

Harminc éve ezen a napon helyezték el a családi kriptában Kenderesen Horthy Miklós hamvait. A településen már tegnap megemlékeztek a volt kormányzó újratemetéséről. Az ünnepségen a XX. század egyik legjelentősebb magyar politikusának nevezte Horthy Miklóst Fazekas Sándor országgyűlési képviselő, volt agrárminiszter.

Az ünnepségek sorában koszorúzás volt a Horthy-kriptában, majd vasúttörténeti kiállítást nyitott meg Lázár János miniszter.

A 24.hu szerint a „jelenleg üresen álló mellékvonali állomásépület kiválóan alkalmas arra, hogy a két világháború közötti meghatározó közlekedéspolitikát, amelynek alapvetése a trianoni békeszerződés következtében a hazai vasúthálózatot érő rendszerszintű sokkhatás volt, valamint a hálózat két világháború közötti újjáépítését, fejlesztéseit bemutassa.”

A lap az évforduló előtt járt a településen, körképet készítve Horthy és a város kapcsolatáról.

Érdekesség, hogy az eseményekről az MTI nem tudósított.

Jelen volt viszont a megyei napilap. Tudósítása szerint jelen volt az eseményen Hubai Imre vármegyei elnök, Berkó Attila főispán és a körzeti országgyűlési képviselők.

Dr Fazekas Sándor országgyűlési képviselő arról szólt, hogy milyen méltóságteljes emlékező ünnepség a mai.

Itt van mindenki aki tisztelte a kormányzóurat aki a 20. század jelentős alakja volt. Hubai Imre vármegyei közgyűlési elnök a térség jelentőségét méltatta, amelyhez a kormányzó nagyban hozzájárult.

Kovács Sándor országgyűlési képviselő személyes, 30 évvel ezelőtti emlékeit idézte fel, szólt az újratemetés fontosságáról s, arról milyen nagyszerű ember is volt Vitéz Nagybányai Horthy Miklós.

Barabásné Forgács Edit polgármester ismertette a Horthy család történetét. Az 1800-as évek közepén kerültek Kenderesre, bár messze sodorta őket a sors, de a családi fészek mindig itt volt számukra Kenderesen.

– Mi büszkék vagyunk a kormányzóra és családjára, megőrizzük emlékét – ígérte a Horthy Ligetben a városvezető.

A Hír Tv is jelen volt. Nekik nyilatkozott Fazekas és F. Kovács is, hangsúlyozva Horthy jelentőségét.

Mint ismert, immár 30 esztendeje, 1993. szeptember 3-tól magyar földön, a kenderesi családi kápolnában nyugszik Horthy Miklós egykori kormányzó, akinek földi maradványai Portugáliából érkeztek a gyászszertartás helyszínére. A volt államfő és felesége, Purgly Magdolna koporsóját, és fiúk, ifjabb Horthy Miklós hamvainak urnáját a kenderesi temetőben felállított baldachin alatt ravatalozták fel. Az újratemetést – Horthy végakarata az volt, hogy magyar földben nyugodhasson, amikor az utolsó szovjet katona is elhagyja az országot – a Magyar Tengerészek Egyesülete kezdeményezte.

A gyászszertartásra több mint ötvenezren érkeztek Kenderesre. A Horthy-család tagjai közül 56-an jöttek el. A búcsúztatáson ott volt a hazai közélet számos képviselője, köztük Boross Péter, Für Lajos, Surján László, Balsai István, Kádár Béla, Nagy Ferenc József, Szabó Tamás és Kiss Gyula, Antall József közvetlen családtagjaival képviseltette magát. Elsőként vitéz Radnóczy Antal, a Vitézi Rend főkapitánya tisztelgett a rendjüket alapító Horthy Miklósnak, majd Baranyi Mihály, Kenderes polgármestere tartott beszédet.

Kéri Kálmán nyugalmazott vezérezredes egyre fogyatkozó számú tiszttársai nevében beszélt, azok képviseletében, akikkel még együtt esküdtek fel a kormányzóra. Emlékbeszédet tartott Hegedűs Lóránt püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke is.

Edelsheim-Gyulai Ilona grófnő, a néhai Horthy István kormányzó helyettes felesége, a “kiskormányzóné” a ravatalnál köszönetet mondott mindazoknak, akik az újratemetést lehetővé tették, és tisztelegtek az elhunytak emléke előtt. Ifjabb Horthy István felidézte nagyapja emlékét.

Az ökumenikus egyházi szertartást Kocsis Elemér, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Szalai Pál kenderesi lelkipásztor, és Seregély István egri érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke mutatta be. A kriptában a tengerészek búcsúztak egykori főparancsnokuktól. Koszorút küldött Kenderesre Antall József miniszterelnök, majd a végtisztességet tévő gyülekezet elénekelte a Himnuszt. Az egykori kenderesi Horthy-kastély parkjában felavatták Horthy egyenruhás bronz mellszobrát.

Kép: Berkó Attila főispán és Hubai Imre vármegyei elnök megkoszorúzta Horhy sírját

Fotó: szoljon.hu/Daróczi Erzsébet

Kapcsolódó cikkek